Hoi, Ik ben Francis
Sinds mijn 30e ben ik bijna onafgebroken in het gelukkige bezit van paarden – 2 jaar niet en oei wat werd ik daar een minder leuk mens van.
Het begon allemaal met Pino, de Shetlander
die onze voortuin mocht komen maaien.
Maar hee… één pony is geen pony, en waar er één staat kunnen er twee. Dus vrij snel kwam Spring Bid Flygirl, een American Painthorse merrie; een Penny-meisjesdroom die uit kwam.
(Hoewel ik eigenlijk van de Ponyclub was… voor wie dat iets zegt.)
Hoe het zo kwam…
Ik was in die tijd hondentrimster met een eigen salon aan huis en zowel voor de hondjes in de trimsalon als voor mijn eigen honden en paarden maakte ik met enige regelmaat gebruik van de veterinaire zelfhulpmiddelen van VSM die je toen nog had.
Dat was mijn eerste kennismaking met homeopathie en ik verbaasde me er toen al over hoe mooi dat vaak werkte.
Ik kreeg soms ook echt bijzondere verhalen terug van klanten aan wie het had aangeraden dus ik ging steeds vaker op zoek naar een homeopathische oplossing als ik ergens tegenaan liep.
Ik raadpleegde een paar keer een humaan homeopaat als ik in een boek een enkelvoudig middel vond wat wel bij de klachten van een van m’n dieren kon passen.
Zo heb ik Fly met 1 enkel middel van maandelijkse hoefzweren af geholpen. Ze heeft de rest van haar leven nooit meer een hoefzweer gehad en altijd op blote voeten gelopen.
Toen ik ook dankzij een homeopathisch middel Fly eindelijk drachtig kreeg na een jaar vergeefs proberen en dokteren, was ik echt ‘om’. Homeopathie werd – toen nog niet gehinderd door enige echte kennis – mijn eerste keus voor zelfhulpmedicatie.
“Waarom word je geen homeopaat voor dieren?”
Dat was de uitspraak van een vriendin, een paar jaar later in een gesprek wat we hadden over werk.
Door ‘het leven’ had ik inmiddels mijn trimsalon moeten sluiten en mijn werksituatie was zo veranderd dat ik er flink ongelukkig van werd.
Toen ze deze vraag stelde bleef het bij mij even stil want ik wist niet eens dat zoiets überhaupt bestond!
Ik ging er van uit dat humaan homeopaten af en toe wel eens een dier ‘er bij’ deden.
Maar toen ik ging googelen bleek je daar gewoon een opleiding voor te kunnen volgen!
Who knew!
‘Thuis komen’
Ik heb nog nooit in mijn leven iets zó zeker geweten en zó gevoeld dat dit was wat ik moest doen.
Het was niet simpel. Ik was inmiddels de 40 gepasseerd, alleenstaand moeder met een minimaal inkomen en dan nog even een 4- jarige HBO studie gaan doen.
Maar vanaf het moment dat ik me inschreef voelde het als ‘thuis komen’.
Dingen die ik intuïtief al langer vermoedde werden bevestigd. Er was zo ontzettend veel meer te leren over ziek zijn en beter worden.
Het rammelde van de kwartjes die vielen en de puzzelstukjes die op hun plek kwamen.
“Wát een vak!
Waarom weten niet meer mensen dit?!”
Als paardeneigenaar heb ik in de loop der jaren al flink wat meegemaakt. Doodzieke paarden, hoefbevangen paarden, paarden die opgenomen moesten worden in een kliniek, het gaat ook echt niet aan mij voorbij.
Daarom begrijp ik de wanhoop van mijn klanten zo goed. Ik weet als geen ander hoe machteloos en gefrustreerd je je kunt voelen, als alles wat je uit de kast trekt voor je paard niet werkt en je de problemen waar je tegenaan loopt niet op lijkt te kunnen lossen. Het wakker liggen van de zorgen, zowel om je paard als om de rekening. Been there, done that.
Met homeopathie kreeg ik een stuk van de regie terug in handen. Kon ik zélf iets dóen, ook – of vooral – als de dierenarts geen antwoord had. Maar steeds vaker ook kon ik voorkomen dat er een dierenarts aan te pas moest komen en dat voelde helemaal geweldig.
Ik weet nu ook dat er veel meer factoren zijn die bepalen of een dier ziek wordt of niet, die ik zelf kan beïnvloeden. Ik kijk nóg holistischer en ik heb veel aandacht voor mentaal welzijn, waardoor mijn dieren zich op alle fronten beter voelen.
Dat wil ik andere eigenaren ook bieden.
‘Wandelende encyclopedie’
Leergierig als ik ben, zoek ik graag uit waarom dingen zijn zoals ze zijn en hoe dat komt. Ik denk dat ik vroeger zo’n ‘waarom’-kind was en dat ben ik nog steeds. Ik neem niet snel iets klakkeloos aan maar ga zelf op zoek naar betrouwbare informatie. Dat mag je eigenwijs noemen, ik noem het kritisch en nieuwsgierig. Het maakt dat ik altijd bezig ben met bijleren en mijn kennis vergroten.
Ik wil ook graag snáppen waarom iets is zoals het is, want ik ben van mening dat als je iets echt snapt, je ook veel beter begrijpt wat je kunt doen om er invloed op uit te oefenen.
Dat geldt dus ook voor mijn kennis over paarden, die – en dat durf ik van mezelf te zeggen, maar mijn klanten geven dit ook regelmatig aan – behoorlijk groot is. De titel ‘wandelende encyclopedie’ heb ik al van verschillende klanten gekregen.
“Kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen.”
‘Francis praat te veel’
Het stond al vanaf de kleuterschool in m’n rapport en ik krijg het nog regelmatig te horen. Bijna mijn hele leven werd het als iets negatiefs bestempeld, maar ik heb het inmiddels omarmd.
Want ik praat veel omdat ik mijn kennis graag deel en ik kan dat ook nog eens goed. Ik ben een kei in ‘Jip en Janneke taal’ waardoor ik zelfs op de HAVO al een les genetica mocht overnemen zodat de hele klas bij een herkansing wél een voldoende haalde.
Door deze vaardigheden te combineren met een gezonde dosis ‘Hollandse nuchterheid’ weet ik zelfs iets ‘wazigs’ – wat homeopathie voor veel mensen toch nog wel is – toegankelijk en begrijpelijk te maken.
Mijn superpowers
Gedreven
Ik geef niet snel op bij het zoeken naar antwoorden en ga door tot ik een oplossing gevonden heb.
Intuïtief
Ik voel vaak heel goed aan wat er mentaal speelt bij een paard ookal laat deze dat niet altijd zien.
betrokken
Ik ga voor 200% voor mijn klanten en ben hun sparringpartner op meerdere fronten.
“Het is mijn missie om het welzijn van alle paarden te vergroten en zorgen dat paarden
écht gezien gaan worden, om wíe ze zijn, niet om wat ze voor de mens kunnen betekenen”
Inmiddels trek ik ook die klanten aan die mijn geratel kunnen waarderen, ook al zit hun hoofd soms vol na een consult.
Zij zijn net als ik, ze willen het snappen. Ze willen begrijpen hoe iets werkt, waarom we een behandeling op een bepaalde manier insteken, of hoe het komt dat hun paard ziek is geworden.
Zodat ze er ook zélf iets aan kunnen doen.
En als ik daar bij kan helpen dan word ik daar alleen maar blij van.
Zo word de bubbel van paardenmensen die het welzijn van hun paard het belangrijkst vinden alleen maar groter.
En dat is precies waar ik het voor doe.
Dit zeggen anderen over werken met mij.
Wel echt fijn om met je te kunnen overleggen! Heb dit dus vaak alleen moeten doen omdat er aan de andere kant geen gehoor was. Dat voelt voor mij echt als heel heel heel heel heel heel heel fijn
Echt, dankjewel voor alle tijd die je neemt om mee te denken! Waardeer het enorm dat je zo snel kon schakelen toen de blessure er ineens was terwijl we net het traject waren gestart! Dankjewel!
Wat ik fijn vond is dat Francis alles heel goed uit legt en ik dus ook precies begrijp welke middelen ze kiest voor de behandeling en waarom. Ze denkt echt goed met je mee en geeft je meerdere opties.
Francis-Feitjes
Ik gruwel van alles wat op kaas lijkt maar je mag me wakker maken voor ambachtelijk schepijs (hoe meer smaken hoe beter!)
‘What you see is what you get’ en ‘I call it as I see it’. Ik doe niet aan dubbele agenda’s en sta voor wat ik zeg, ook als het wat minder leuk is om te horen. Maar dan ben ik wel zo sociaal dat ik dat op een liefdevolle manier weet te brengen.
Ik zou nog heel graag een verre reis maken. Peru en Cuba staan bovenaan mijn lijstje maar wat me écht heel gaaf lijkt is als homeopaat helpen in het buitenland, bij een opvangcentrum voor wilde paarden bijv. of een organisatie als Prince Fluffy Kareem.
Ik ben gek op Art Deco, zowel spullen als architectuur en mijn kantoor staat vol met Art Deco meubelen. Verder verzamel ik blauw glas en ben ik gek op kringloopshoppen en rommelmarkten afstruinen.
Ik heb jaren niet onverdienstelijk salsa gedanst. Momenteel even niet maar hopelijk gaat dat in de toekomst weer lukken. Ik word daar heel blij van, met salsa is het zelfs in de winter nog een beetje zomer.
Heb je vragen?
Misschien heb je vragen naar aanleiding van iets wat ik hier geschreven heb.
Stuur me gerust een mailtje, dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk.
Heb je naar aanleiding van bovenstaande info besloten dat je wel met mij wilt werken om de gezondheid van je paard te verbeteren en wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Maak dan gewoon gelijk een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Door het magazine aan te vragen kom je ook op mijn VIP-lijst. Als VIP krijg je als eerste mijn blogs in je mailbox en af en toe zijn er speciale VIP-acties. Ik ga zorgvuldig met je gegevens om en je kunt op elk gewenst moment afmelden via de link onderaan elk mailtje.