Jouw paard mentaal in zijn kracht
Stop de vicieuze cirkel van stress en gun je paard
een gezonder en gelukkiger leven.
Je paard staat ‘aan’…
Altijd en overal. Aanrakingen, prikkels in de omgeving, veranderingen in de dagelijkse routine, onstuimig weer…
Alles lijkt bij hem scherper binnen te komen en meer impact te hebben dan bij andere paarden.
Hij kan niet landen.
Je gunt het hem met heel je hart dat hij zich echt kan ontspannen en hebt al veel geprobeerd om hem hierbij te helpen. Supplementen, een andere manier van trainen…
Het haalt de scherpe randjes er wel vanaf echt relaxed is hij niet.
Je maakt je zorgen.
Je wilt heel graag dat je maatje lekker in zijn vel zit, maar je weet niet wat je nog kunt doen om hem hier verder bij te helpen.
Het lijkt zelfs wel alsof het steeds erger wordt en je bent soms oprecht bang waar dit heen gaat.
Je dromen in de koelkast.
Je zou zo graag lekker naar het bos of strand kunnen met je paard. Of deelnemen aan leuke clinics, misschien zelfs samen op vakantie. Die droom lijkt steeds verder weg te raken, want die dingen gaan echt niet lukken zolang hij nog zo onder spanning staat.
De lol gaat er zo wel af.
Echt leuk is het momenteel niet en je wordt er depri van. Je bent meer bezig met managen van de stress en voorkomen van ongelukken, dan met genieten van jullie tijd samen. Je vraagt je af of het misschien gewoon aan jou en je vaardigheden ligt.
Je wordt er soms gek van!
Heel eerlijk? Soms raak je flink gefrustreerd! Achteraf voel je je daar weer schuldig over omdat je heus wel weet dat hij er ook niks aan kan doen. Maar jij bent ook maar een mens, en dit is niet wat je voor ogen had toen je dit paard kocht.
Gaat dit over jou en jouw paard?
Dan is er een grote kans dat zijn of haar zenuwstelsel ontregeld is.
Dit zorgt voor veel problemen in het dagelijks leven,
en heeft op de lange termijn serieuze impact op de gezondheid van je paard.
Laat mij je helpen dit voor jou en je paard op te lossen.
Laat mij je helpen
Ik heb een missie: een beter leven voor zoveel mogelijk paarden. Ik wil het welzijn van álle paarden verhogen en eraan bijdragen dat paarden écht gezien gaan worden. Om wat ze zijn en wie ze zijn, niet om wat ze voor mensen zijn of kunnen betekenen.
Dat doe ik 1 paard tegelijk: door jou te helpen je paard weer in zijn kracht te zetten.
Chronische stress heeft een grote impact op de gezondheid en het welzijn van je paard en ik help je heel graag deze stress – en de gevolgen er van – te verminderen en je paard weer rust en ontspanning te bieden. Ik maak hierbij gebruik van klassieke homeopathie en vul deze behandeling aan met adviezen op het gebied van huisvesting, voeding en training.
Van mij krijg je geen quick fix, maar een diepgaand traject waarin we op zoek gaan naar de onderliggende oorzaken en die aanpakken.
Ik werk altijd met respect voor de situatie waarin jij zit en met begrip voor wat er mogelijk is.
Ik begrijp dat je niet op alle facetten in het leven van je paard invloed kunt uitoefenen. Daarom kijk ik met je mee wat er wél mogelijk is. Dit doe ik op basis van een all-inclusive formule: je betaalt niet voor losse consulten, maar ontvangt volledige ondersteuning: consulten, homeopathische middelen, incheckmomenten, en appjes of mails tussendoor voor praktische én emotionele ondersteuning.
‘Standje vluchten’
De stress die jouw paard ervaart is niet alleen vervelend voor hem en op zijn minst onhandig voor jou, maar brengt ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Chronische stress is namelijk slecht voor je en dit is bij paarden niet anders.
Stress is een reactie op gevaar: als de zintuigen gevaar signaleren, dus wanneer iets voelt, oogt, klinkt of ruikt als gevaar, dan wordt het lichaam razendsnel in paraatheid gebracht om te vechten of vluchten: het hart gaat sneller pompen, er wordt meer zuurstofrijk bloed naar hart, spieren en longen gebracht, en de ademhaling versnelt.
Tegelijkertijd wordt er op andere gebieden ‘bespaard’. Zo gaat er bijvoorbeeld minder aandacht naar de spijsvertering, het immuunsysteem, en het leervermogen.
Dit gebeurt allemaal vanzelf, helemaal automatisch, het systeem van je paard is er zo helemaal op gericht om gevaarlijke situaties te overleven.
Het systeem schakelt automatisch in bij gevaar en als het gevaar geweken is, gaat de schakelaar ook weer terug naar de ‘standaard setting’ van eten, spijsverteren en herstellen.
Kapotte schakelaar
Althans, dit is hoe het zou móeten zijn. Bij veel van onze paarden is de schakelaar stuk: zij staan daardoor altijd een klein beetje ‘aan’ in standje vechten/vluchten. Hun zenuwstelsel is overbelast en het lukt niet meer om volledig terug te komen in een staat van ontspanning, verbinding en leren.
Als een paard niet meer terug kan schakelen naar ontspanning, ontstaat er een hele lijst aan mogelijke problemen. Het emotionele welzijn komt ernstig in het gedrang. Ga maar na, als je zelf ooit last van langdurige stress hebt gehad weet je dat in zo’n periode je kwaliteit van leven echt en stuk lager is.
Maar het heeft meer gevolgen. Want als standje vluchten altijd een klein beetje ‘aan’ staat, staat standje ‘spijsverteren’ automatisch een klein beetje uit. Daardoor functioneert de hele stofwisseling niet optimaal en daarmee dus ook het immuunsysteem en herstelvermogen.
Dit kan zich gaan uiten in vage, relatief milde klachten zoals mestwater, problemen met verharen, of wat stijfheid. Maar uiteindelijk zal het ook leiden tot heftige zaken zoals zomereczeem, maag-en darmontstekingen, luchtwegproblemen of hoefbevangenheid.
Hoe kan ik je hierbij helpen?
Die schakelaar is bij veel, héél veel paarden stuk. En ik hoor het je zeggen: ‘Mijn paard heeft echt een fijn leven, die heeft nu echt geen stress.” En dat geloof ik ook direct. Maar echt holistisch kijken gaat veel verder dan het hier en nu.
Hoe zit dat met zijn verleden? Hoe is hij opgefokt, gespeend en getraind? En wat dacht je van de overgevoeligheid die er bij veel moderne paarden helaas in is gefokt. Vaak koop je je paard al met een kapotte schakelaar.
Dit houdt zichzelf in het lichaam in stand, doordat er veranderingen ontstaan in onder andere de hormoonhuishouding, waar een paard zonder ondersteuning meestal niet meer uit zichzelf uit komt – met alle nadelige gevolgen van dien.
En voor die ondersteuning ben ik er: met mijn behandeling werken we aan het kalmeren van het zenuwstelsel van je paard, waardoor dit tot rust gebracht wordt en hij weer ontspanning kan gaan ervaren. De basis van mijn behandeling is het werken met homeopathische middelen. Daarnaast breng ik – uiteraard met jou samen – de factoren in kaart die bijdragen aan het in stand houden van de verhoogde staat van paraatheid van je paard. Want als je begrijpt hoe iets werk en snapt wat en waarom iets mis gaat, weet je ook hoe je het kunt veranderen of verbeteren.
Als je uitzoomt en écht het totale plaatje bekijkt, wordt het veel makkelijker om de puzzelstukjes op hun plek te leggen en dan kom je tot een echte oplossing. Hoe meer puzzelstukjes goed komen te liggen, hoe groter de vooruitgang.
Naast mijn behandeling ondersteun ik je dus ook bij het optimaliseren van je voerbeleid en reik ik (indien nodig en gewenst) trainingssuggesties aan. Ook inventariseren we de verbetermogelijkheden op het gebied van huisvesting.
Voor wie is dit geschikt?
Het behandeltraject is geschikt voor paarden die continu in waakstand staan, hyperalert zijn, vaak schrikken, lichamelijk ‘strak’ staan, veel angst ervaren of reactief, agressief of zelfs depressief gedrag laten zien.
Herken je één of meerdere van de volgende problemen?
Je paard vertrouwt jou inmiddels, maar blijft wantrouwig bij andere mensen. Hierdoor is het moeilijk voor stalgenoten je paard te verzorgen of voor professionals om je paard te behandelen.
Ondanks goede, paardvriendelijke training, blijft je paard schrikachtig en is hij snel bang in nieuwe situaties of bij het kennismaken met nieuwe voorwerpen. Hij lijkt ook niet te leren. Wat op de ene plek lukt, lijkt op een andere plek weer compleet nieuw voor hem, wat vandaag lukt, lukt morgen ineens niet meer.
Je paard reageert heftig als een weidegenoot tijdelijk weg is, ondanks dat hij samen blijft met de rest van de kudde. Het paard dat weggaat is helemaal niet zijn speciale vriendje, maar toch lijkt als die weggaat de wereld van jouw paard in te storten.
Je paard heeft een hekel aan aangeraakt worden en reageert afwijzend of zelfs boos als je hem wilt poetsen, opzadelen of wilt laten behandelen. Hij kan zelfs schrikken van een onverwachte aanraking. Toch heb je geen fysieke oorzaak voor zijn overgevoeligheid kunnen vinden.
Je paard is ‘vervelend’ in de kudde. Hij jaagt andere paarden vaak weg of reageert zich af op een ander paard als hij spanning heeft ervaren. Dit gedrag wordt ondanks een stabiele leefsituatie niet beter, maar lijkt zelfs te verergeren.
Kortom, je paard oogt, voelt, en gedraagt zich overspannen.
Dit maakt het leven voor jou ook niet leuker, want vaak worden jouw zorgen en twijfels niet serieus genomen.
Integendeel – iedereen vindt je paard een zeikerd of een rotknol en kijkt jou daar ook nog eens op aan. Die oordelen komen nog eens bovenop de stress die je al ervaart omdat je voelt dat er meer met je paard aan de hand is.
Je bent al langere tijd op zoek naar een oplossing en hebt al veel geprobeerd,
maar je voelt dat er ‘in de diepte’ iets speelt wat aangepakt moet worden.
Het kan echt anders.
Ik begrijp hoe frustrerend de situatie waar je nu in zit. Gelukkig weet ik dat er echt winst te behalen is! Lees hier een paar ervaringen van anderen.
Er zijn van die mensen en dieren die op je pad komen. Zo kwam Binkie op ons pad door Voske.
Ze werden grote vrienden, een echt setje shetjes en verhuisden mee naar onze nieuwe achtertuin met shetten paddock.
Binkie zijn gedrag en gezondheid stelden ons steeds opnieuw voor vragen; wat NU?
Mijn paard is nu ruim een jaar onder behandeling bij Francis. Door langdurige stress was hij minder gezond en fit, hij had een burnout gehad en daarnaast heeft hij IR. Ik had vrijwel alle randvoorwaarden al goed, maar ik kreeg mijn paard niet gezonder.
We hadden hulp nodig.
Nu ruim een jaar geleden ben ik in contact gekomen met Francis.
We hebben 1,5 jaar geleden een hondje van 6 maanden oud geadopteerd uit Portugal.
Niet ons eerste hondje maar Pippa was zo overal bang en angstig voor.
Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
Mijn paard is nu ruim een jaar onder behandeling bij Francis. Door langdurige stress was hij minder gezond en fit, hij had een burnout gehad en daarnaast heeft hij IR. Ik had vrijwel alle randvoorwaarden al goed, maar ik kreeg mijn paard niet gezonder. We hadden hulp nodig.
Dankzij Francis heb ik inmiddels een ander paard.
Door eerst zijn stressniveau aan te pakken en hem in staat te stellen om zelf stress af te laten vloeien, kwam er ruimte om ook de andere dingen te behandelen zowel mentaal als fysiek. We hebben in goed overleg stap voor stap diverse problemen weten op te lossen.
Dankzij dierencommunicatie kon ik een vinger aan de pols houden waar mijn paard mee bezig was met verwerken en dat maakte dat we nog meer gericht te werk konden gaan.
We zijn nog niet helemaal klaar, maar ik ben zo ontzettend blij dat ik dit traject in ben gegaan met Francis.
Alexandra & Ivar
Er zijn van die mensen en dieren die op je pad komen.
Zo kwam Binkie op ons pad via Voske.
Ze werden grote vrienden, een echt setje shetjes en verhuisden mee naar onze nieuwe achtertuin met shetten paddock.
Binkie zijn gedrag en gezondheid stelden ons steeds opnieuw voor vragen; wat NU?
Aan Binkie zijn gedrag was te zien dat hij weinig vertrouwen in de mens heeft; hij reageerde met bijten of uitslaan bij toenadering.
Fysiek was hij stijf in zijn rug en niet sterk in zijn achterlijf.
Na ontwormen kwam er mestwater en dat was zomaar niet weer weg.
Via de Horse in Mind podcast over vuurwerkangst, kwamen we terecht bij Francis, zij wilde ons wel helpen puzzelen met Binkie.
Zo begonnen we aan een traject voor Binkie, tamelijk onbekend met de homeopathie.
De online EHBO-cursus gaf nuttige achtergrondinformatie.
Echt snappen doe ik “het wonder van de verdunning” nu ook nog niet, maar feit is wel dat Binkie enorme vooruitgang geboekt heeft.
Van een stijf & wantrouwend paardje naar een vrolijk, met zijn mensenmaatje mee dribbelende, vocale pony. Zeer gesteld op zijn ruimte en duidelijkheid.
Belangrijk voor ons was dat Francis zo mooi naar het geheel kijkt en diverse middelen inzet en een vraagbaak is voor alle vragen over voeding, die je hebt bij een pony die zeer gevoelig blijkt en heel veel goedbedoelde supplementen weigert na eraan te ruiken.
Zo hebben we Binkie steeds beter leren begrijpen en is het wederzijds vertrouwen flink gegroeid.
Dankjewel Francis
Kees, Leny & Binky
Nu ruim een jaar geleden ben ik in contact gekomen met Francis. We hebben 1,5 jaar geleden een hondje van 6 maanden oud geadopteerd uit Portugal. Niet ons eerste hondje maar Pippa was zo overal bang en angstig voor, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
Stap voor stap heeft Francis Pippa behandeld. Pippa heeft drie maanden haar behoefte in de tuin gedaan, was angstig voor mensen en van alles. Steeds ging Francis in op de klachten van dat moment maar ze verloor niet de grote lijn van haar behandeling uit het oog: Pippa laten worden wie ze werkelijk is!
Pippa werd een aantal keer ziek, een tekeninfectie, is gesteriliseerd, angst voor vuurwerk enz enz. het was geen gemakkelijk jaar waarin we steeds weer moesten schakelen. Maar ondanks de terugvallen ging het steeds beter!
En nu zijn we aanbeland op het punt, ze is nu twee jaar oud, dat we zonder medicatie kunnen gaan zien hoe Pippa zich verder ontwikkeld!
Pippa doet onder andere aan detectie en “Spel en appel” en kan genieten.Zo fijn om haar zo te zien.
Laatste weken vangt Pippa buiten muizen…Ze is niet meer alleen aan het kijken waar de enge mensen lopen en waar de heftige geluiden vandaan komen. Ze is op weg om , zoals Francis zei: “Te worden wie ze werkelijk is”.
Francis gaf ook altijd tips over andere zaken die van invloed kunnen zijn zoals bijvoorbeeld voeding. Als het nodig is nemen we weer contact op met Francis, dat zeker!
Francis is zeer toegankelijk en makkelijk bereikbaar. Via mail, whatsapp enz. Na een eerste huisbezoek hebben we de consulten telefonisch gedaan. We zijn erg blij dat we op deze manier onze angstige Pippa weer hond kunnen laten zijn! Dank je wel!
Astrid & Pippa
Wees er op tijd bij!
Tijdens het lezen van deze pagina, realiseer je je misschien dat er eigenlijk nog meer aan de hand is bij je paard dan alleen de gedragsmatige problemen die je eerst zag. Misschien heeft je paard toch wel wat slechte mest, is er een naar terugkerend hoestje, is hij toch wel gevoelig voor mok en rotstraal, reageert hij wat slecht op de overgang naar een nieuwe partij hooi…
Veel paarden hebben meerdere van dit soort kleine klachten, die vaak stiekem langzaam steeds iets serieuzer worden. Ze komen iets sneller terug, er komen wat meer dingen naast elkaar voor, het duurt steeds wat langer voor het weg is. En hoewel de klachten nog niet heel ernstig zijn voel je ook dat het eigenlijk niet helemaal gaat zoals het zou moeten.
Herken je dit proces bij je paard? Neem het dan serieus. Het gaat helaas echt niet vanzelf over, hoe graag je dat ook wilt. Sterker nog, als je niks doet, garandeer ik je dat het alleen maar erger wordt. Die lichte kriebels gaan zich ontwikkelen tot ernstige zomereczeem, die slechte mest wordt op den duur diarree, het af en toe terugkerende hoestje wordt chronisch en je paard raakt steeds gevoeliger op zijn luchtwegen.
Ik schrijf dit niet om je bang te maken of als marketingtrucje, maar omdat ik vanuit mijn ervaring wéét dat hoe vroeger je erbij bent, hoe sneller, effectiever en duurzamer het probleem aangepakt kan worden.
Als je stopt met wat je deed om de klachten bij je paard weg te nemen,
en de klachten komen terug, dan heb je dus de oorzaak niet weggenomen.
Wanneer moet je echt ingrijpen?
Natuurlijk hoef je niet voor elk kleinigheidje een uitgebreid behandeltraject in te gaan. Paarden zijn net mensen; soms worden ze verkouden, geneest een wondje wat trager, of hebben ze jeuk van een vervelende insectenbeet. Wil je je paard daar bij helpen, kijk dan eens naar mijn EHBO-cursus.
Maar als klachten aanhouden of zich zelfs gaan stapelen, of klachten die je opgelost dacht te hebben komen na een tijdje toch weer terug, dan is er echt meer aan de hand.
Dan heb je twee keuzes: je kunt je gaan inlezen en zelf nog weer wat proberen met kruiden, supplementen, middeltjes tegen de mok of jeuk en wat er verder zoal nog op de markt is.
Of je vraagt hulp aan iemand die echt de diepte in duikt en met jou samen gaat werken aan de onderliggende oorzaken.
Soms ben je nog op tijd genoeg om het zelf op te lossen, maar de praktijk leert dat het vaker alleen maar van kwaad tot erger gaat. En dan eindig je uiteindelijk alsnog bij die professional, maar dan al honderden euro’s armer én met een veel grotere probleem.
Aan jou dus de keuze: ga je een traject in van tobben, proberen, puzzelen en steeds nieuwe investeringen doen? Of kies je direct voor diepgaande, duurzame ondersteuning?
Stel je eens voor hoe het zou zijn…
als je paard kan ontspannen.
Eindelijk kan je paard ontspannen. Niet alles is meer reden om te reageren en zelfs als hij een keer schrikt kan hij daarna gewoon weer tot rust komen. Je ziet hem weer vaker liggen, hij kijkt weer frisser uit z’n ogen en is duidelijk een stuk blijer.
als hij paard kan zijn in een kudde.
Je paard voelt zich thuis. Zowel de locatie als zijn kudde zijn vertrouwd en veilig.
Er is rust in de kudde en hij heeft vriendjes in de kudde waar hij mee staat, loopt, eet en groomt.
Eindelijk kan je paard echt paard gaan worden.
als jij ’s nachts weer kan slapen
Je paard zit eindelijk lekker in z’n vel. Je kunt het zorgen voor en om je paard eindelijk een beetje loslaten. Hoe meer je paard gaat landen, hoe meer jij ook weer kunt ontspannen. Je merkt nu pas goed hoeveel al die zorgen met je deden.
als je samen op pad kunt
Je kunt eindelijk samen er op uit. Uren dwalen door het bos of een sprintje over het strand.
Je paard vind het prima om van huis te zijn en is vol zelfvertrouwen in een onbekende omgeving. Samen genieten jullie van deze nieuwe vrijheid.
als je paard met je samenwerkt
Het is zo leuk om iets samen te doen! Hij is enthousiast en nieuwsgierig naar de nieuwe spelletjes die jij verzint en pakt het ook vlot op. Hij onderzoekt en hij leert en krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Eigenlijk is het gewoon een heel slim paard!
als jullie die echte connectie hebben
Dit is wat je voor ogen had!
Je paard is blij om je te zien en is graag bij je in de buurt, jullie genieten van elkaars gezelschap. Gewoon niks doen en samen zijn maakt je al zo gelukkig. Zo voelt het dus als je een klik met je paard hebt.
Dit is ook voor jou, met jouw paard, haalbaar?
Laat mij je helpen dat te bereiken.
Wat in jaren ontstaat, los je niet in een paar weken op.
Mijn ervaring is dat je voor het structureel oplossen van een probleem minimaal een aantal maanden moet behandelen. Symptomen verdwijnen meestal wel eerder, maar daarmee is de diepere oorzaak nog niet opgelost.
Daarom werk ik alleen in trajectvorm: meerdere maanden behandeling en begeleiding, helemaal toegespitst op de individuele situatie van jou en jouw paard.
Alles-in-één voor een vast bedrag.
Het behandeltraject bestaatuit de volgende stappen.
Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
Invullen van een online intakeformulier
Een uitgebreid eerste consult (minstens 1,5 uur)
Toezenden van de eerste homeopathische middelen en waar nodig aanvullend advies over voeding, manuele therapie, training en/of huisvesting.
Vier vervolgconsulten en tussentijdse updates
Het traject duurt gemiddeld acht tot tien maanden.
In deze periode ben ik beschikbaar voor praktische en emotionele ondersteuning
en ben ik jouw sparringpartner als het gaat om de gezondheid en het welzijn van jouw paard.
Alle homeopathische middelen zijn inbegrepen.
Jouw investering
Jouw investering in een blij ontspannen en gezonder paard bestaat niet alleen uit geld. We doen het samen, dus ik vraag ook iets van jou. Jij bent namelijk degene die de middelen moet geven en mij tijdig van de nodige informatie moet voorzien die nodig is om de behandeling zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen.
Het gaat ook niet altijd direct in een stijgende lijn omhoog, je paard kan terugvallen of er kan zich een nieuw incident voordoen waardoor het even stagneert. En het kan zijn dat ik je adviseer dingen in het management van je paard aan te passen.
Het behandeltraject vraagt van jou dus tijd, vertrouwen, doorzettingsvermogen en soms de bereidheid tot veranderen.
Maar ik beloof je dat het dat meer dan waard is.
Jouw financiële investering is € 1249,-
Betaling in termijnen is ook mogelijk. Je betaalt dan drie keer 420,- of vijf keer 255,-.
Dit bedrag is inclusief BTW en exclusief reiskosten voor het eerste consult.
Wat levert het me op?
Een behandeltraject geeft je meer dan alleen vermindering van klachten. Aan het einde van ons traject samen heb jij:
- een paard dat weer kan ontspannen
- een paard dat emotioneel en mentaal veerkrachtiger en stabieler is
- een paard dat ook fysiek beter in zijn vel zit en meer weerstand heeft
Maar je krijgt niet alleen een paard wat weer in z’n kracht staat, je wordt er zelf ook wijzer van.
Aan het eind van het traject heb jij namelijk veel meer inzicht in welke factoren voor jouw paard belastend zijn en weet je hoe klachten bij jouw paard ontstaan en dus ook hoe je ze kunt voorkomen of oplossen. Door al die nieuwe kennis en tools die je van mij krijgt, kun jij zelf je paard ook in de toekomst gezond houden.
Waarom moet je bij mij zijn?
Kennis en diepgang
Ik heb een erkende opleiding Veterinaire Klassieke Homeopathie gevolgd. Deze vierjarige opleiding geeft mij niet alleen diepgaande kennis over homeopathie, maar ook vakken als gedrag, anatomie en pathologie komen daarin aan bod. Deze opleiding heb ik aangevuld met verschillende cursussen en opleidingen, onder andere op het gebied van voeding, gedrag, hoeven, anatomie en ziekteleer. Hierdoor kan ik je breder bijstaan dan met homeopathie alleen.
Wil je meer weten over mij en mijn achtergrond en visie? Kijk dan hier.
Respect en ondersteuning
We zullen in de behandeling zeer waarschijnlijk tegen klachtonderhoudende factoren aanlopen die jij niet kunt veranderen. Er is bv onrust in de kudde, het voerbeleid op je pensionstal is niet optimaal, of de buurman sproeit gif op zijn aardappelen en dat waait jouw perceel op.
Ik weet hoe frustrerend dat kan zijn. Ik veroordeel je niet, maar ben op die moment juist je klankbord en sparringpartner. Je kunt je verhaal bij me kwijt, en samen zoeken we wat er wél mogelijk is.
Holistische benadering
Mijn behandeling is holistisch, in de breedste betekenis van het woord.
Ik kijk naar het totale plaatje, en dat houdt niet op bij het lichaam alleen. Ik neem ook emotionele, energetische, en historische factoren mee in de behandeling
Een holistische benadering betekent ook dat er soms meerdere ingangen tegelijk benut kunnen worden.
Ik werk daarvoor, waar nodig,
samen met andere behandelaars en adviseer over aanvullende behandelingen. We zijn geen concurrenten, maar vullen elkaar aan.
Misschien heb je nog vragen.
Ik heb hieronder een aantal vragen die regelmatig gesteld worden, op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur me dan gerust een mailtje op mail@francisdalebout.nl , dan beantwoord ik hem graag voor je.
Hoe ziet het behandeltraject er uit?
Elk traject start met een kennismakingsgesprek. Dit is gratis en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek breng ik de klachten van jouw paard in kaart en leg ik je uit hoe ik je kan helpen. In sommige gevallen zal ik je ook aanraden eerst contact op te nemen met een dierenarts om bepaalde zaken uit te sluiten of meer helderheid te krijgen.
Voelen we in dit gesprek beiden dat mijn begeleiding passend is voor jou en je paard? Dan maken we een afspraak voor het eerste consult.
Dit uitgebreide eerste consult duurt minstens 1,5 uur en kan zowel via Zoom als op locatie. Dit hangt van de afstand af maar ook van hoeveel spoed er is om het traject te starten, telefonisch kan het vaak al binnen enkele dagen.
Tevens zal ik je vragen een online intakeformulier in te vullen. Hoe meer informatie over jouw paard ik heb, hoe beter ik het behandelplan kan bepalen en de informatie uit het intakeformulier is de leidraad voor het eerste consult.
Daarna ga ik voor jou aan de slag: ik werk jullie situatie helemaal uit, breng alle factoren in kaart en stel een behandelplan op. Direct hierna stuur ik je de eerste homeopathische middelen op.
Waar nodig ontvang je ook voedingsadvies en als je wilt adviseer ik je welke vorm van bodywork voor jouw paard op dit moment passend is, of geef ik andere tips over hoe jij je paard fysiek of mentaal nog meer kan ondersteunen.
Na dit eerste consulten volgen er nog vier vervolgconsulten, waarin we de voortgang monitoren en je mij natuurlijk al je vragen kunt stellen over de gezondheid van je paard. Na elk consult ontvang je weer nieuwe middelen, voor de volgende stap in de behandeling.
Tussen de consulten in is er steeds een incheckmoment per mail of waar nodig telefonisch. Op die moment hoor ik graag van jou hoe je paard zich ontwikkelt, zodat ik eventueel kan bijsturen en je extra middelen kan sturen.
Gedurende het hele traject ben ik daarnaast voor je beschikbaar voor praktische en emotionele ondersteuning. Je mag mij altijd appen of mailen als er iets aan de hand is met je paard, je je ergens zorgen over maakt, of je op een bepaalde manier vastloopt. Ik denk dan met je mee, en stuur indien nodig wat extra middelen op, of ik luister naar je zorgen en stel je gerust.
Reken voor het gehele traject op ca 8 tot 10 maanden. (dit is een gemiddelde en verschilt per paard en per situatie!). Ook zijn paarden niet persé al klaar met behandelen na het traject, maar dat leg ik je in het adviesgesprek uit.
Gedurende de hele behandeling sta ik tot je beschikking als behandelaar, sparringpartner, en luisterend oor.
Je hoeft het niet meer alleen te doen, ik ben er voor je!
Kom je op locatie?
Mijn agenda staat het helaas niet meer toe om in elk traject ook een locatiebezoek te doen.
Alleen wanneer ik 2 of meer klanten op 1 route kan zetten (of wanneer jij voor meerdere paarden tegelijk een behandeltraject wilt starten), kom ik nog op locatie voor het eerste consult.
In alle andere gevallen doen we het via Zoom of we bellen gewoon.
Ik heb ervaren dat dit ook heel goed werkt om de situatie helder in kaart te krijgen. Ik merk aan klanten vaak dat ze het fijn vinden zich in alle rust te kunnen focussen op het gesprek, in plaats van te worden afgeleid door hun paard, stalgenoten, en andere prikkels uit de omgeving. Dit stukje afstand geeft jou als klant de mogelijkheid de dingen van een afstandje te bekijken, waardoor de informatie die je mij geeft zo compleet mogelijk is.
Daarnaast vraag ik je om foto’s en eventueel een filmpje van je paard en een filmpje als ‘virtule rondleiding’ van de leefomgeving van je paard. Op die manier is het heel goed mogelijk om ‘op afstand’ te behandelen.
Vraagt een behandeling echt om een beoordeling van de situatie op locatie, dan kom ik bij uitzondering en mits de afstand dat toe laat, ook voor 1 klant op locatie.
Mijn reiskosten zijn niet bij de trajectprijs inbegrepen dus die komen er dan nog wel bij.
Vervolgconsulten zijn altijd telefonisch of via Zoom.
Ik heb al van alles geprobeerd, zelfs homeopathie, waarom zou dit wel helpen?
Als je al veel geïnvesteerd hebt in de gezondheid van je paard, maar nog niet het resultaat hebt waar je op gehoopt had, dan snap ik dat je sceptisch bent.
Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij het ontstaan van klachten. Van voeding en huisvesting tot het verleden van je paard en zijn mentale welzijn. Veel van die factoren hebben ook invloed op elkaar. Zo kan een darmklacht in stand gehouden worden doordat je paard mentale belasting uit het verleden nog niet heeft kunnen verwerken. Dan heeft dus alleen focussen op darmgezondheid geen zin, je zult ook dat verleden mee moeten nemen in de behandeling. Of misschien zelfs het feit dat zijn gevoeligheid voor stress of darmklachten erfelijk bepaald is.
En dat is wat ik doe. Ik kijk verder en dieper naar wat er nog meer achter de klachten van jouw paard zit. Alle factoren die bij hebben gedragen aan het ontstaan van zijn klachten neem ik mee in de behandeling en daarmee neem ik die werkelijke oorzaken weg. Ik behandel dus niet alleen ‘de klachten van jouw paard’, ik behandel je hele paard.
En omdat homeopathie ook maar een verzamelnaam is voor alle manieren van homeopathische middelen toepassen, is de ene homeopathie ook de andere niet. Het maakt echt uit welke potenties je gebruikt en op welke manier je die in zet. Ook homeopathisch kun je alleen maar symptoombestrijdend bezig zijn.
Mijn ervaring is dat veel mensen denken dat ze homeopathisch behandeld hebben, maar dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat homeopathie nou eigenlijk is. Werken met essentiële oliën, Bachbloesems of iets als een Biotensor is geen homeopathie. En ook je paard een homeopathisch zelfhulpmiddel geven is echt iets heel anders dan mijn behandeling, met dus ook heel andere resultaten.
Ik leg daar meer over uit in dit blog en dit artikel en ook in mijn gratis magazine vind je hier uitleg over, misschien heb je daar iets aan. En check ook even de pagina Homeopathie in het kort voor nog wat meer uitleg over wat ik doe.
Mijn paard staat in pension dus ik heb niet alles in de hand. Heeft een traject dan wel zin?
Jazeker heeft dat zin!
Natuurlijk gaat een behandeling het vlotst en zijn klachten het snelst verdwenen als je de situatie qua voeding en huisvesting zo optimaal mogelijk kunt maken. Maar het is nu eenmaal realiteit dat we niet allemaal onze paarden aan huis kunnen hebben en het 100% kunnen doen zoals voor ons en ons paard ideaal is. Perfect is het zelden.
Dat betekent niet dat behandelen geen zin heeft.
Het kan wel betekenen dat een behandeling soms wat moeizamer gaat of wat langer duurt. Maar dan heeft behandelen nog altijd zin. Júist zelfs want die factoren die je niet in de hand hebt zullen zonder behandeling het pannetje van je paard alleen maar verder vullen en door te behandelen zorgen we er juist voor dat je paard met dat wat niet optimaal is kan dealen zonder er ziek van te worden.
Ik weet niks van het verleden van mijn paard, kun je dan wel behandelen?
Als je niet alles weet van je paard kun je altijd behandelen op wat je wel weet en ziet en dat is vaak veel meer dan je denkt.
Daarnaast kan ik, door mijn behoorlijk grote kennis van paarden en het feit dat ik inmiddels al ruim 10 jaar paarden behandel, op basis van wat we wél weten, vaak zeer onderbouwde aannames doen over een aantal dingen die we niet zeker weten.
Ook kan ik conclusies trekken uit wat het paard met de behandeling doet en hoe het op de middelen reageert. Door mijn uitgebreide kennis over klassieke homeopathie, weet ik wat wat er nog (meer) speelt bij je paard en wat nog behandeling nodig heeft.
Kortom, ik heb echt waar nog geen casus gehad waarbij ik niet kon behandelen door gebrek aan informatie.
Mag ik tijdens de behandeling mijn paard zijn reguliere geneesmiddelen nog wel geven of naar een dierenarts?
Jazeker! Het is een groot misverstand dat dat niet zou mogen. Sterker nog, ik raad je altijd aan eerst naar je dierenarts te gaan als er een serieuze acute situatie is of een klacht die nader onderzoek vraagt.
Ook is het af te raden om zomaar te stoppen met medicatie die je paard nodig heeft, dat zal ik dus ook nooit van je vragen.
Wat je wel zult gaan merken is dat je paard in de loop van de behandeling veel minder van die medicatie nodig heeft en niet zelden volledig kan stoppen. Maar dat doen we geleidelijk en alleen als dat ook veilig kan.
Reguliere medicatie en homeopathie kunnen prima naast elkaar dus je hoeft zeker niet te ‘kiezen’ als je dat niet wilt.
Mijn paard staat al onder behandeling van een andere behandelaar, kan ik ook bij jou in het traject?
Ik werk veel samen met dierenartsen, manueel therapeuten, bekappers en veel andere behandelaars.
Verschillende behandelwijzes kunnen elkaar vaak mooi aanvullen en ondersteunen en soms kan het zelfs nodig zijn om een probleem op meerdere fronten tegelijk aan te pakken, wil je tot een oplossing komen. Dit is iets wat gedurende het behandeltraject ook altijd bekeken wordt.
Toch ben ik met sommige behandelmethodes wat terughoudender omdat zowel jij als eigenaar, als veel behandelaars geen zicht hebben op de interactie tussen de andere behandeling en een klassiek homeopathische behandeling.
Er zijn altijd verschillende manieren om een bepaald probleem aan te pakken, maar als je ze door elkaar gaat inzetten kunnen ze elkaar ook flink in de weg zitten. Ze kunnen elkaar blokkeren of elkaar juist versterken, maar dat versterken is lang niet altijd wat je wilt. Als je te veel doet terwijl je paard dat nog niet aan kan, kan dat flinke verslechtering van de situatie veroorzaken. Als dan onduidelijk is welke behandeling of interactie die verslechtering teweeg bracht, dan wordt het wel heel lastig om te bepalen wat je moet doen om het op te lossen.
Als je tijdens het behandeltraject ook een keer een andere behandelaar wilt laten komen, raad ik je dus altijd aan om dit eerst te overleggen. Ik kan je dan uitleggen wat de meerwaarde kan zijn, maar ook wat de risico's zijn in combinatie met mijn behandeling en of jouw paard daar op dat moment in de behandeling baat bij kan hebben.
Zit je nu al in een volledig behandeltraject bij een complementair en holistisch werkende behandelaar en ben je tevreden over die behandeling? Dan is het beter om eerst dat traject af te ronden en van daar uit te kijken of mijn traject je kan helpen bij de volgende stap.
Twijfel je, geef het dan gewoon aan bij het adviesgesprek, dan kijken we samen naar wat de beste keus is voor jouw paard en in jouw situatie.
Hoe geef ik de middelen? Mijn paard is niet zo makkelijk met het toedienen van middelen.
Ik werk met reukdoses – of zoals mijn klanten zeggen ‘snuifjes’ – wat wil zeggen dat het homeopathische middel is opgelost in alcohol. Omdat alcohol verdampt, neemt het de werkzame stof mee naar het neusslijmvlies, waar het door het lichaam opgenomen wordt. Dat maakt toedienen super makkelijk want je hoeft het flesje met het homeopathische middel dus alleen maar 1 a 2 seconden onder de neus van je paard te houden.
Is mijn paard na het traject ook helemaal beter?
Hoe snel een dier op een behandeling reageert en klachtenvrij kan worden, hangt van veel factoren af, daardoor is daar vooraf geen antwoord op te geven. Vaak kan ik na een paar weken behandelen wel beter een prognose geven.
Bedenk dat een chronische of terugkerende klacht waar je paard al heel lang – soms al jaren – last van heeft, niet in een paar weken opgelost is. De symptomen zullen in veel gevallen al wel vlot verbeteren of zelfs verdwijnen maar daarmee is de onderliggende oorzaak nog niet weg.
Vaak is het dus nodig om zelfs nog wat langer door te gaan met behandelen dan de duur van het traject.
Aan het eind van het traject evalueren we samen hoe ver we gekomen zijn en wat je paard nog nodig heeft. Dat is het moment dat jij kunt besluiten om te stoppen of door te gaan en uiteraard adviseer ik je daar over. In de praktijk blijkt dat ik mensen tegen die tijd niet meer hoef uit te leggen waarom het soms verstandig is om door te gaan, meestal geven mensen dat zelf al aan. Besluit je door te gaan met behandelen dan werken we vanaf dat moment met losse consulten. Je krijgt dan per consult een factuur, daar zit gewoon weer alles bij in, net als bij het traject en je kunt dan ook per consult besluiten wanneer je wilt stoppen.
Hoe zit het met niet-chronische klachten zoals een blessure? Moet ik dan ook zo’n lang traject in?
Acute klachten kunnen zéker goed behandeld worden met behulp van homeopathie en dan kan het ook echt heel snel werken. Door acute klachten met homeopathie te behandelen kun je zelfs het ontstaan van chronische problemen voorkomen. Het behandelen van acute klachten duurt in de meeste gevallen inderdaad minder lang, hiervoor heb ik een aangepast traject.
Neem bij een acute klacht dus gerust contact op, tijdens het gratis intakegesprek kan ik beoordelen wat voor jouw paard het beste traject is.
Hoe zit dat met erfelijke of chronische klachten die niet meer over gaan?
Natuurlijk kan ook ik geen wonderen verrichten. Er zijn klachten die niet meer ‘omkeerbaar’ zijn.
Maar zelfs in die gevallen is er bijna altijd verbetering mogelijk waardoor de kwaliteit van leven vergroot wordt. Het heeft dus altijd zin om te behandelen, zelfs al is dat alleen nog palliatief.
(En als ook dat niet meer gaat zul je dat ook van mij horen).
Soms kan een behandeltraject nodig zijn om eerst de meest optimale situatie te bereiken, maar soms kan je paard direct in een aangepast palliatief traject. Mocht dat bij jouw paard aan de orde zijn dan leg ik ook die werkwijze uit in het adviesgesprek.
Doe je echt alleen paarden of kan ik met een ander dier ook bij je terecht?
Hoewel ik me qua communicatie op paarden richt, kun je ook nog steeds met andere dieren bij me terecht. Als was het maar omdat mensen met paarden ook andere (huis) dieren hebben.
Homeopathie is universeel en ik ben opgeleid om alle dieren te kunnen behandelen en heb dat de eerste 5 jaar van mijn praktijk ook gedaan. Van papagaaien en leguanen tot varkens en konijnen.
Wel kan het zijn dat ik je tijdens het adviesgesprek toch door ga verwijzen naar een collega van me. Ik ben namelijk niet zomaar gespecialiseerd. Hoe meer verstand je van een dier hebt, hoe beter en vooral vlotter je tot de kern van het probleem kunt komen.
Van sommige dieren - en hun bijbehorende problemen - heb ik nou eenmaal meer verstand dan anderen. Maar je bent ook met een ander dier welkom om een adviesgesprek aan te vragen, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.
Hoe werkt de betaling?
Na het kennismakingsgesprek laat je mij weten of je wilt instappen in het behandeltraject. Als je daarvoor kiest, ontvang je van mij de link naar het intakeformulier en hierop kun je zelf aangeven of je in één keer wilt betalen of liever in 3 of in 5 termijnen. Na het eerste consult ontvang je van mij via e-mail de factuur, die je heel gemakkelijk via de knop in het mailtje met iDeal kunt betalen.
Kies je voor termijnen dan ontvang je deze in de opeenvolgende maanden daarna, telkens op dezelfde datum. De termijnen worden dus niet over de looptijd van het traject gespreid.
Ik wil eerst weten of het werkt, kan ik ook eerst maar een deel betalen zodat ik eerder kan stoppen?
Nee, dat kan niet. Nou ja, je kunt natuurlijk stoppen, maar de betaalverplichting blijft dan wel staan. Het traject is een geheel en zorgvuldig op deze manier samengesteld met een rede.
Als leek kun je niet bepalen of iets wel of niet ‘werkt’, zeker niet na 1 of 2 consulten. Sommige paarden gaan gelijk bij het begin van de behandeling al heel duidelijk vooruit, bij andere paarden is de verandering subtieler maar gebeurt er ‘van binnen’ genoeg waardoor ze pas later ineens met sprongen vooruit gaan. Het opstarten kan wat puzzelen vergen of het gaat wat met ups en downs, er zijn allerlei redenen waardoor het niet altijd vanaf het begin een vloeiende stijgende lijn is.
Daarnaast ben jij ook een belangrijke factor in het behandeltraject. Het consequent geven van de middelen en de mogelijkheden die je hebt om de nodige aanpassingen te doen, zijn soms minstens net zo belangrijk voor het verloop van de behandeling. Dat heeft dus ook invloed op het verloop van het behandeltraject en hoe vlot je paard kan verbeteren.
Het traject vraagt dus van jou ook een commitment. Ik geef mezelf voor 100% aan jouw paard en de behandeling, maar jij moet de middelen geven en mij van informatie voorzien dus ik wil dat jij ook voor 100% voor de behandeling kiest. Door er samen voor te kiezen deze periode helemaal all-in te gaan, kan ik mijn werk optimaal doen en jou het beste resultaat bieden binnen die periode.
Nog even in het kort:
Voor een investering van 1249 euro (betaling in termijnen mogelijk) ontvangen je paard en jij
acht tot tien maanden intensieve begeleiding in de vorm van een volledig behandeltraject.
Dit bestaat uit een uitgebreid eerste consult, vier vervolgconsulten, incheckmomenten tussen de consulten door,
en alle homeopathische middelen. Bovendien kun je doorlopend een beroep doen op praktische en emotionele ondersteuning
en krijg je antwoord op al je vragen over de gezondheid en het welzijn van je paard.
Gedurende het hele traject ben ik je vraagbaak en sparringpartner.