Deze uitspraak heb ik de afgelopen weken meerdere keren gehoord als ik een adviesgesprek begon met de vraag ‘waar kan ik je mee helpen’. En ik snap dat zo! Het lijkt steeds lastiger te worden om de juiste behandeling of het juiste stappenplan te vinden om jouw paard weer klachtenvrij en gezonder te krijgen. Ten eerste omdat er steeds meer behandelingen en behandelmethodes bij lijken te komen waar je zelf natuurlijk lang niet alles van af weet. Hoe kies je als je niet eens goed weet wat de behandelmethode in houdt of wat de resultaten nou werkelijk zijn. Is het wel de oplossing voor jouw probleem of werkt het wel bij jouw paard? En oh dat internet… er is zó veel informatie, er zijn zoveel mensen die dingen schrijven en zeggen maar er is ook zo veel tegenstrijdige informatie van mensen die er echt wel verstand van lijken te hebben. Hoe weet je nu wat klopt!?

“Je moet tegenwoordig bijna overal zelf expert in zijn, lijk het wel.”

Echt, deze uitspraak heb ik zélf al zo vaak gedaan en hoor ik regelmatig in adviesgesprekken weer terug. Ik herken die frustratie zo!
Tel daar bij op dat je vaak ook al wel het een en ander geprobeerd hebt en dus ook daardoor gewoon niet meer durft te beslissen, want ja… dat andere hielp ook niet echt en je hebt ook geen suikeroom of geldboom in de tuin. Aan de andere kant weet je wel wat de klacht is en wil je heel graag een échte oplossing. Maar om de echte oorzaak op te lossen moet je die natuurlijk wél weten! En die weet je als eigenaar lang niet altijd óf je onderschat dingen en ziet ze niet als echte oorzaak. Als ik mijn ‘pannetje’ verhaal uitleg in het adviesgesprek of bij een eerste consult, dan zie ik ogen van mensen vaak letterlijk verder open gaan en hoor je de piekenpijp vol kwartjes rammelen.

“Oh, zoals je het nu uitlegt klinkt het zó logisch eigenlijk!”

Een reactie die ik echt nagenoeg áltijd terug krijg aan het eind van het gesprek. Nee, ik heb ook de wijsheid niet in pacht. Maar door mijn enorme bak kennis en ervaring, niet alleen als homeopaat maar ook gewoon als paardeneigenaar, heb ik wel al heel veel paadjes door dat bos van mogelijkheden gevonden én bewandeld. Jouw vragen en ervaringen zijn voor mij zó herkenbaar want veel daarvan had ik zelf ook. Been there, done that, got a closet full of T-shirts! Maar ik hoor het je zeggen…

“Wat is er dan zo anders aan wat jij doet?”

Als homeopaat kijk ik met holistische ogen naar het héle plaatje. Niet naar 1 of 2 stukjes. Want de meeste klachten los je gewoon niet op door alleen te behandelen ‘wat je ziet of merkt’, of door maar 1 of 2 stukjes van het geheel aan te pakken of te behandelen.Dat is ook wat ik uit leg met dat pannetje: Het wolkje weg nemen kan bijna iedereen wel.

Maar dan begin ik pas!

Het pannetje leeg maken, dát is de echte uitdaging. Kijken wat voor pannetje het is, wat er allemaal al in zit en welke blokjes het vuur steeds weer opstoken. Soms is dat heel duidelijk en simpel, maar soms is het een wazige soep in die pan en liggen er nog blokken op het vuur die er jaren geleden opgegooid zijn maar, al grotendeels verkoold, wel nog steeds liggen te smeulen. Dat pannetje leeg maken en het vuur zo veel mogelijk doven (echt uit kán het niet want ’tijd’ is al een smeulend blok) is wat er voor zorgt dat klachten weg blijven en niet een maand (of half jaar of jaar) na stoppen met behandelen weer terug komen. Als een klacht terug komt na een behandeling wéét je dat je behandeling niet volledig is geweest! Dan weet je dat wat je gedaan hebt niet geholpen heeft de diepere oorzaak echt weg te nemen. Sorry, mooier kan ik het niet maken…

Maar vaak weet of herken je niet wat de blokken op het vuur zijn of wat er al in het pannetje van je paard zit. En daarom verdwaal je in dat bos en loop je doodlopende paadjes in! Juist omdat ik wel naar dat pannetje en de blokken op het vuur kijk weet ik ook wat er nodig is. Ik weet de route, ik ken het bos en weet dus ondanks boomwortels, bochten en afslagen welk pad ik moet nemen om dat bos uit te komen. Dat betekent niet dat ik altijd dat hele pad met je mee wandel. Vaak wel, maar soms stuur ik je een ander pad in of we vragen iemand een stukje mee te wandelen. Maar ook al loop ik niet de hele route met je mee, ik kan je wel een kaart geven, zodat je vol vertrouwen zelf de weg kunt vinden.

Wil jij ook het pad tussen de bomen vinden en een routekaart dat bos uit?
Vraag dan gewoon een gratis adviesgesprek aan. Dan laat ik je zien wat er in het pannetje van je paard zit en welke blokken er op het vuur zouden kunnen liggen en help ik je een route uitstippelen zodat je niet meer verdwaalt. Ik laat je zien welke paadjes dood lopen en als ze er zijn, welke alternatieve routes je kunt nemen.

Aanmelden voor de EHBO cursus


Op dit moment ben ik druk bezig de cursus en het boek te updaten waardoor de cursus en de set even niet verkrijgbaar zijn. 

Door je aan te melden voor de cursus krijg je als eerste bericht zodra de cursus weer beschikbaar is, zodat je verzekerd bent van deelname.
Je betaalt nu nog niks en zit nog nergens aan vast, je krijgt wel voorrang bij de inschrijving. 

Privacyverklaring

Gelukt, je bent aangemeld en kunt straks als eerste meedoen aan de cursus.