Blijf kijken naar het totaalplaatje.

Ik betrapte mezelf eergisteren op een valkuil waar ik nog steeds veel mensen in zie trappen, namelijk het focussen op wat er in het voerbakje van je paard terecht komt, zonder rekening te houden met – of überhaupt te weten – wat je via je hooi voert.

Een van de eerste vragen die ik stel als ik met een klant het dieet van hun paard door neem, is “is je hooi geanalyseerd”. En dan gaat in dit verhaal vooral even om het suikergehalte. Uiteraard kijk ik normaal ook wat voeding betreft – net als in de hele behandeling – naar het totaalplaatje, maar dit wordt geen ‘wat is het beste voer’ betoog. Internet staat al vol genoeg met tegenstrijdige adviezen waardoor jij waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet en af en toe misschien zelfs het gevoel hebt tekort te schieten. Ik wel in ieder geval.
Nee, in dit verhaal gaat het even alleen over suiker omdat ik daarmee namelijk wil laten zien hoe belangrijk het is om dingen in perspectief van het totaalplaatje te zien.

Wat er gebeurde was het volgende.

Ik overwoog of ik een ander vitaminen-voer zou gaan proberen. Dat zou betekenen dat ik niet meer hoef te mixen uit de 3 zakken die ik nu heb, dus een stuk simpeler en daar houd ik van. Ook de niet goedkope extra toevoeging uit een vierde verpakking zou ik niet meer hoeven geven en toen ik begon te rekenen bleek het me ook nog eens zo’n 30 euro per maand te schelen.
En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik geef die 30 euro met liefde uit als m’n paarden dat nodig hebben, maar als het net zo goed iets goedkoper kan, dan zeg ik daar geen nee tegen.
Kan ik van de besparing van 1 maand gelijk leuke nieuwe matching halstertjes kopen (ja, zo’n Penny ben ik), iets wat ik nu niet doe want ‘wat ze hebben functioneert nog’.

Maar je voelt ‘m al aankomen… er was 1 ‘maar’.

Het nieuwe voer heeft een fractie hoger suiker+zetmeel percentage en dat is iets waar ik heel goed op let met mijn sobertjes. Het is nog wel binnen mijn ‘norm’ maar toch…
Dus ik ben een halve middag druk geweest met alles in excel te zetten (alsof ik daar tijd voor heb momenteel) en ging berekenen hoeveel dat in absolute hoeveelheden zou betekenen voor mijn 3 pony’s. Want ook het nieuwe voer is een geconcentreerd voer waar je weinig van geeft.

Dus hoeveel is dat nu werkelijk?

Het kwam er op neer dat mijn 3 pony’s samen iets van 2 gram suiker per dag meer binnen zouden krijgen (dus nogmaals, voor een Highlander en 2 shets sámen). Het zou van 5,3 naar 7,2 gram per dag gaan… dat lijkt in verhouding tot elkaar best een groot verschil.
Poeh.. ik twijfelde of ik dat wel wilde, zeker met een pony die net herstelt van een hoefbevangenheid door o.a. te veel kantjes knabbelen (ja, ook bij mij kan er nog steeds iets mis gaan, maar daarover later meer).

Totdat Bas, mijn partner, vroeg “maar hoeveel krijgen ze met het hooi binnen?” Ja, Bas let af en toe goed op want dat is een vraag die ik regelmatig aan klanten stel. Klanten die vaak wel minutieus etiketten uitpluizen, maar nog wel on-geanalyseerd hooi voeren. En daar zat ik even met m’n mond vol tanden want daar had ik nog helemaal niet over nagedacht.
Maar ik kon die vraag wel beantwoorden want ik analyseer m’n hooi al jaren en op dit moment hebben we hooi met 6% suiker en zetmeel.
En nu komt de clou, want heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel dat in absoluut gewicht is, 6% suiker van 17 kilo hooi? Want dat is hoeveel mijn pony’s met z’n drietjes gemiddeld per etmaal eten.

Ja, reken maar even uit, ik wacht wel even…

Schrok jij ook van die hoeveelheid? Ik eerlijk gezegd wel!
En dat antwoord zette dus voor mij de percentages van de balancer weer even flink in perspectief!

Als je er op die manier naar kijkt, snap je ineens ook waarom het verschil tussen 6 of 9 % suiker in je hooi zoveel uit maakt. Dat is het verschil tussen 15 of 23 suikerklontjes per kilo hooi wat je paard eet. Bij 10 kilo hooi is dat een verschil van 80 suikerklontjes!
Let that sink in…

Dan staat dat halve suikerklontje per dag over 3 voerbakjes verdeeld ineens in een heel ander perspectief.
Waarmee ik dus niet zeg ‘voer maar raak’, want élke hap die naar binnen gaat moet zo laag mogelijk in suiker zijn als je paard suiker/insuline gerelateerde problemen heeft, dan gaat het niet alleen over het gemiddelde van het totale dieet.

Ik ga dus maar eens dat nieuwe voertje proberen, ik vind het altijd fijn om een aantal opties te hebben en daarmee af te wisselen, want als iets goed is voor de gezondheid van je paard, is het wel ‘variatie’.

En het zette ook voor mij dingen ook weer eens lekker in perspectief, het doet me nog meer beseffen dat die 1 of 2% verschil in het hooi ook écht wel een niet te negeren verschil maakt, zéker als er sprake is van gezondheidsproblemen. Dat verschil bepaalt bijvoorbeeld ook of je paard wel of niet een paar uurtjes op gras kan als de klachten eenmaal weg zijn en je paard weer meer in balans is.
Maar het toont vooral weer aan dat je niet alleen maar moet inzoomen en focussen op 1 aspect, maar dat uitzoomen en naar het totaalplaatje kijken cruciaal is.

Oh ja… Wat die valk hier nu mee te maken heeft?

Een paar weken geleden landde er pal voor mijn auto een valk op de grond en die bleef daar ook echt bizar lang zitten. Hij bracht me meerdere boodschappen, maar voor mij is hij ook een heel mooi symbool van wat ik doe in mijn werk. Als een torenvalk boven de situatie kunnen hangen en het totaaloverzicht zien en vanuit dat overzicht haarscherp in kunnen zoomen op dat wat van belang is.
Dus met dat plaatje sluit ik af.

Samen kijken?

Wil je graag eens samen met mij de torenvalk zijn boven het totaalplaatje van jouw paard? Neem dan gerust contact op, dan maken we een afspraak voor een gratis adviesgesprek en kijk ik met je mee.

Aanmelden voor de EHBO cursus


Op dit moment ben ik druk bezig de cursus en het boek te updaten waardoor de cursus en de set even niet verkrijgbaar zijn. 

Door je aan te melden voor de cursus krijg je als eerste bericht zodra de cursus weer beschikbaar is, zodat je verzekerd bent van deelname.
Je betaalt nu nog niks en zit nog nergens aan vast, je krijgt wel voorrang bij de inschrijving. 

Privacyverklaring

Gelukt, je bent aangemeld en kunt straks als eerste meedoen aan de cursus.