Gisteren was Loes van Let’S Horse bij ons op stal.
Ze komt met vaste regelmaat langs bij ons voor cranio sacraal behandeling van Zanniek en Davy. Maar omdat Davy inmiddels steeds beter in z’n lijf komt te zitten kijk ik nu wat vaker naar wie op dat moment baat zou hebben bij een behandeling. Zo heeft ze Gijsje al een keer behandeld en vrijdag bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om deze keer Pien onder handen te laten nemen.

Pien

Pien is een shetlanderdametje van bijna 7 die sinds januari bij ons woont en Pien heeft behoorlijk wat spanning in haar lijf. De introductie heeft natuurlijk spanning opgeleverd maar Pien blijkt die spanning ook maar moeilijk los te kunnen laten waardoor ze erg op haar hoede blijft voor de andere paarden, maar ook voor mensen.
En waar 1 paard stress heeft, hebben meer paarden stress… Omdat Gijsje de spanning van Pien niet goed trekt, ontstond er eigenlijk juist meer weerstand en afstand tussen die twee, terwijl ze in de eerste week toen ze samen op de wei stonden, nog heerlijk hebben staan kroelen. Het komt dus de hele integratie in de groep ook niet ten goede.

Schakelaar

Het continu alert zijn is een duidelijk signaal dat haar stressniveau te hoog blijft en de ‘schakelaar’ tussen ‘standje vluchten’ en ‘standje spijsverteren’ zoals ik het noem niet meer goed werkt. Die situatie wil je niet te lang laten bestaan want als die schakelaar eenmaal echt ontregeld raakt, dan herstelt zich dat niet meer zo makkelijk. Er ontstaat dan op hormonaal niveau een flinke onbalans waarbij o.a. een verhoogd cortisolgehalte zorgt dat een paard continu ‘aan’ staat maar op spijsverteringsniveau continu een klein beetje ‘uit’.
En dat heeft dan weer allerlei fysieke klachten tot gevolg. (ik heb hier al eens een blog over geschreven).

Voorkomen is beter dan genezen

Zaak om dit voor te zijn dus en tijdig zo’n situatie van overmatige stress te herkennen en er ook direct wat aan te doen. Hoe langer je ‘het nog maar even aan kijkt’ of er van uit gaat ‘dat ze wel gaan wennen’ hoe lastiger het uiteindelijk wordt om zaken nog om te keren.

Uiteraard wordt Pien (en de rest van de kudde!) homeopathisch behandeld. Ingrijpende gebeurtenissen – zoals een verhuizing of kuddewisseling – kun je heel goed homeopathisch begeleiden om je paard zo te helpen dealen met de situatie. Ik heb inmiddels enkele klanten waar op stal het homeopathisch begeleiden van introducties al redelijk ingeburgerd is omdat men gemerkt heeft dat het de paarden enorm kan helpen en een introductie zo vlotter en met minder stress gaat.

Maar elk individu heeft z’n eigen rugzakje en soms is dus ook wat meer dan ‘standaard begeleiding’ nodig. Extra homeopathische behandeling op dat verleden kan dan nodig zijn. Maar soms helpt het dus ook om daarnaast ook andere dingen te doen om een paard zo snel mogelijk uit dat verhoogde stress niveau te halen. Zoals cranio sacraal behandeling bijvoorbeeld.
Zo kunnen homeopathie en de cranio sacraal behandeling elkaar ondersteunen en zelfs versterken, waardoor je met een beetje geluk nog sneller resultaat boekt.

Dat het Pien in ieder geval op korte termijn geholpen heeft, bleek de volgende dag wel. Samen met Gijsje heeft ze langere tijd languit liggen slapen en dat had ik al even niet meer gezien. Ook konden ze weer een stuk relaxter op elkaar reageren en was Pien een stuk minder afwijzend naar mij toe. Met een beetje geluk geeft dat ook weer extra ruimte om nog beter op de homeopathische behandeling te reageren, zodat ze hopelijk snel relaxed tussen de anderen kan bewegen en echt vriendinnetje kan worden met Gijsje.

Verhuizing?

Mocht jouw eigen paard binnenkort gaan verhuizen, of komt er een ander paard bij die van jou in de groep? Of is je paard al verhuisd en loopt het niet zo soepel als je hoopte? Neem dan gerust contact op, dan kijken we even of ‘standaard begeleiding’ genoeg is in jouw situatie of dat wellicht een van de paarden meer ondersteuning nodig heeft.​
​Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als een paard op de andere paarden gaat ‘jagen’. In de meeste gevallen is dit gedrag wat ontstaat uit onzekerheid, waarbij het paard heeft gekozen voor de strategie ‘aanval is de beste verdediging’. Niet zelden zijn dit paarden die zelf ooit slachtoffer geweest zijn van dergelijk gedrag.
Maar ook dekgedrag bij ruinen kan ontstaan vanuit onzekerheid over je plek in de kudde en wordt vaak getriggert door een verhuizing of kuddewisseling. ​
In een adviesgesprek kijken we naar waar gedrag vandaan kan komen en wat er nodig is om jouw paard én de rest van de groep te helpen.