In vorige blogs heb ik al even aangekaart dat homeopathie ook heel goed in te zetten is als EHBO behandeling van acute klachten.
Waarom dat een goede zet ik wil ik in dit blog proberen uit te leggen.
Ik ga hiervoor ‘Het Pannetje’ uitleggen. Een didactisch model wat tijdens mijn opleiding gebruikt werd om processen uit te leggen en wat ook bij mijn klanten vaak voor veel ‘aha-momenten’ zorgt.
‘Het pannetje’ is dan ook een allesomvattend en veelgebruikt begrip onder mijn klanten (en die van veel van mijn collega’s ook, vermoed ik).
Het pannetje in dit model staat voor de patiënt zoals deze als het ware ‘in de wieg lag’; de individuele ‘vertaling’ van het DNA.
De wolken staan voor klachten. Hoe grote de wolk hoe groter de klacht. Dat kan plotseling een grote wolk zijn (een acute klacht), maar ook een constante stroom aan kleinere wolkjes (chronische klacht). Deze wolken ontstaan wanneer het vuurtje onder de pan opgestookt wordt en dit kan door allerlei factoren (die rechts genoemd worden) gebeuren. Alleen door ‘tijd’ gaat de druk in de pan al omhoog, naarmate we ouder worden, zullen er makkelijker klachten ontstaan. Maar ook voeding, huisvesting en biografie zijn factoren die bij kunnen dragen aan een hogere druk in de pan. Dit zijn vaak ook de factoren die in een behandeling ‘klachtonderhoudend’ kunnen werken. Als ik behandel voor jeuk maar een dier blijft voeding krijgen waar hij jeuk van krijgt, dan blijft het vuurtje dus opgestookt worden. Ik kan de wolk wegnemen maar er zal al snel weer een nieuwe wolk gevormd worden.
Als een dier jeukklachten heeft die ook in de bloedlijn van het dier sterk voor komt, heeft deze dus een erfelijke belasting voor de jeuk. Ik kan dan de wolk weg nemen met een acuut middel, ik kan zorgen dat waar hij jeuk van krijgt – bijvoorbeeld iets in de voeding – geen ‘klachtonderhoudende factor’ meer is, maar door de erfelijkheid blijft de druk in de pan hoog. Er hoeft dan maar vrij weinig te gebeuren om het dier opnieuw jeuk te laten krijgen. Om te voorkomen dat een dier bij een kleine prikkel alweer jeuk krijgt, zal ik dus mijn best moeten doen, de druk in de pan zo laag mogelijk te krijgen én te houden. Zo moet elk stukje van het totale plaatje van de hogedrukpan een plek in de behandeling krijgen.
Chronische klachten
Nu zijn we met z’n allen een beetje ‘opgevoed’ met het idee “als er geen klachten meer zijn, zijn we beter” dus “geen wolk, geen probleem”. Het pannetje maakt duidelijk dat dit niet helemaal waar is. Ik kan de wolk weg nemen, maar als ik niks aan de inhoud van het pannetje doe, of aan het vuur wat de druk op stookt, dan zal er in no time een nieuwe wolk ontstaan. Het wegnemen van de stoomwolk met homeopathie is de klinische homeopathie waar ik eerder over gesproken heb. Neem ik de wolk met klinische homeopathie weg, dan verandert er niet heel veel aan de druk in de pan. Maar behandel ik die wolk – neem weer de jeuk als voorbeeld – met een regulier middel; in de meeste gevallen een middel als prednison, dan neem ik de wolk niet weg, ik druk hem terug de pan in! Wat er dan gebeurt is dat de druk in de pan nog hoger wordt. De wolk is wel weg, maar voor hoe lang? En als de druk in de pan hoger wordt, zal er ook heel makkelijk een nog grotere wolk dan degene die ik had voor terug komen. Of, als ik maar hard genoeg op die deksel druk, er ontstaat een continue stroom van kleine wolkjes. Ik heb van een acute klacht een chronische klacht gemaakt. Die nieuwe stoomwolk kan op dezelfde plek uit de pan komen, maar soms ook ergens anders. Een acute huidklacht die terug gedrukt wordt kan bijvoorbeeld terug komen als chronische longklacht. In de meeste gevallen is het zo dat als een ‘terug gedrukte wolk’ terug komt, het een klacht wordt die ‘dieper’ in het systeem zit en daardoor moeilijker te behandelen.
Maar hoe zit dat met acute klachten?
Er zijn acute klachten die volledig buiten het pannetje om gaan. Als ik van 5 hoog van een balkon val breek ik zeker wat botten.
Als ik met m’n hand in glas val zal dat zeker een snijwond opleveren. Mijn erfelijke informatie of wat ik eet zal daar weinig invloed op hebben. Dergelijke ‘wolken’ ontstaan zonder dat het pannetje daar echt bij betrokken is en kunnen we dus ook zonder ons echt met dat pannetje bezig te houden behandelen. Klinische homeopathie. Een relatief ‘standaard’ middel voor een ‘standaard’ klacht. We nemen daarmee de wolk weg en door dat homeopathisch te doen zorgen we er tevens voor dat de druk in de pan niet opgehoogd wordt.
Het pannetje doet mee
Maar hoewel het ontstaan van een dergelijke acute klacht vaak buiten het pannetje om gaat, het herstel er van kan zeker mede door de pan bepaald worden. Waarom geneest bij de één een snijwond zonder enig probleem binnen een paar dagen en krijgt de ander een ontsteking of houdt er een litteken aan over? Waarom heelt bij de één een botbreuk netjes binnen 6 weken en moet de ander twee keer in het gips en wil het bot maar niet aan elkaar groeien? Waarom krijgt de ene persoon alleen een jeukbult en de ander een allergische reactie van een wespensteek?
Dat heeft wel degelijk met de inhoud van dat pannetje te maken, je erfelijke informatie, wat jij in de rest van je leven aan blokjes op het vuur gehad hebt en hoe hoog de druk al is in dat pannetje.
Omdat homeopathie het zelfherstellend vermogen aan zet tot genezing, helpt een homeopathisch EHBO middel al direct vanuit de pan de acute klacht oplossen. Daardoor neem je de wolk weg, maar wel ‘via’ de pan. Je creëert optimale omstandigheden zodat de acute klacht zo goed mogelijk herstelt. En dat kan het verschil maken tussen wel of geen ontsteking, 8 of 6 weken gips, of wel of geen allergische reactie.
De wolk wordt zo snel en goed als maar kan weggenomen en voegt niks toe aan de druk in de pan. Daarnaast kun je gaan kijken waaróm je normaal reageert zoals je doet, dus allergisch bent of snel een ontstoken wondje hebt. De druk in je pannetje is dan waarschijnlijk al aan de hoge kant en door verdere homeopathische behandeling zou je daar wat aan kunnen doen. Maar dan hebben we het niet meer over ‘zelf doen’.
Wat je wel zelf kunt is wolkjes zo snel mogelijk homeopathisch weg nemen op een zo optimaal mogelijke manier. En precies daarom heb ik mijn EHBO cursus ontwikkeld. Speciaal gericht op dieren, inclusief een mooie koffer met middelen en een naslagwerk om je te helpen deze middelen in te zetten. Meer weten? Check dan vooral even deze uitgebreidere informatie bij mijn aanbod.